Multifunctioneel centrum Appingedam

Reitsmazaal

De historisch gereformeerde kerk in Amsterdamste stijl
De kerk is een rijksmonument. Na de recente verbouwing en renovatie in 2013-2015 is zij in oude glorie hersteld. De kerk werd gebouwd in 1927 door de Groninger architect Egbert Reitsma. Het gebouw is sober aan de buitenkant en bruist van de kleuren aan de binnenkant.

Wie was Egbert Reitsma?
Geboren 1892 in Ulrum en overleden 1976 in Glimmen. Hij kwam uit een gereformeerd gezin, zijn vader was aannemer en werkte zich op van timmerman-aannemer tot architect. Hij bouwde veel kerken in Groningen en is bekend om zijn bakstenen architectuur. Hij werd ook actief lid van kunstenaarsvereniging De Ploeg. Egbert Reitsma bouwde in de stijl van de Amsterdamse School. Kenmerkend hiervoor was het gebruik van veel baksteen en het toepassen van versieringen in de gevels, in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen. De vaak plastische gevels waren meestal gevuld met laddervensters en werden bekroond met steile daken en soms met torentjes versierd.

De Reitsmazaal in cijfers
In de zaal wordt op zondag gekerkt door de Nederlands Gereformeerde kerk Appingedam. Op alle andere dagen van de week is de Reitsmazaal beschikbaar voor concerten, symposia en congressen. De zaal heeft een hele mooie akoestiek en is uitermate geschikt voor muziekconcerten. In het midden van de zaal kunnen de stoelen in een andere opstelling gezet worden. Boven is er ook nog plaats op het balkon. Hier heb je mooi overzicht over de zaal en is het beschilderde plafond heel dichtbij.

Capaciteit zaal

 • Afmeting              16 x 17 m
 • Oppervlakte        272 m2

Geluid & Beeld

 • X32 mengtafel
  klik hier om de standaard scene met de zaalconfiguratie te downloaden.
 • Microfoon aansluitingen in het podium (via 3x Behringer SD8)
 • Ringleiding aanwezig
 • Voorzien van twee vernieuwde beamers die in 2023 vervangen zijn.
 • 3 ip camera’s t.b.v. uitzending naar internet

Mogelijkheden

 • In dineropstelling: ronde tafels met stoelen            48 pers.
 • In theateropstelling podium, stoelen in rijen           290 pers.
 • In receptie-opstelling statafels                              80 pers.
 • In cabaretopstelling podium, tafels met stoelen      78 pers

Andere zalen